Leverbot

Leverbot bij het rund

Bij het rund zien we, itt bij het schaap, vrijwel nooit acute sterfte als gevolg van een leverbot-infectie. De meest voorkomende verschijnselen zijn verminderde productie, vruchtbaarheidsproblemen en slechte groei en ontwikkeling van het jongvee. De schade kan oplopen tot meer dan €6000,- op een gemiddeld rundveebedrijf.

Bloedonderzoek geeft vanaf 4-6 weken na infectie aan of uw dieren besmet zijn. Mestonderzoek is ook mogelijk, vanaf 10-12 weken na infectie. U kunt ook mbv tankmelkonderzoek bij de oudere dieren een besmetting vaststellen. Een besmetting met leverbot, gaat vaak samen met een Salmonella-besmetting. Ook is het koppel vaak vatbaarder voor andere ziekteverwekkers zoals BVD.

 In Nederland is enkel Zanil geregistreerd voor gebruik bij melkgevend rundvee. Fasinex is niet geregistreerd voor melkgevend rundvee en dient daarom aan het begin van de droogstand te worden gegeven. In het gebied boven Amsterdam bestaat er veel resistentie voor triclabendazole (de werkzame stof in Fasinex), het is daarom aan te raden de koeien met Ivomec Plus, Zanil of Flukiver te behandelen. Zowel Ivomec Plus als Flukiver hebben geen registratie voor melkgevend rundvee en dienen dus ook aan het begin van de droogstand te worden toegediend. Hou er rekening mee dat er streng wordt gecontroleerd op residuen van leverbotmiddelen in tankmelk. Jongvee kan met de beschikbare middelen goed worden behandeld. Voor een op maat gemaakt plan om leverbot op uw bedrijf terug te dringen kan u altijd contact opnemen met uw dierenarts.