In betrokkenheid & deskundigheid

Daarom staan wij 7 dagen per week 24 uur per dag paraat

Binnen versus buiten kat

7 May, 2015 11:02

Hoewel natuurlijk even lief, er zijn heel wat verschillen tussen een binnen- en een buitenkat. Bij de verzorging van je kat moet je dan ook rekening houden met de verschillende karakter eigenschappen en bezigheden. Lees er hier alles over.

Slapen

Omdat een buiten kat dagelijks 4 tot 8 uur aan het jagen is rust hij minder uit en slaapt daardoor ‘maar’ 12 tot 14 uur. Een binnen kat slaapt gemiddeld wel 18 uur en beweegt daardoor minder, zodoende heeft deze meer aanleg om dik te worden. Hoewel het er schattig en gezellig uit ziet zo’n mollig beestje, het is alles behalve gezond. Houdt hier dan ook hier rekening mee met de voelding of laat ze wat extra moeite doen voor hun eten door middel van een spelletje (dat vinden ze nog leuk ook). Daarentegen is het over het algemeen niet nodig om een buitenkat ‘extra’ voeding te geven omdat een buiten kat ook best vaak een muisje weet te vangen terwijl ze op jacht zijn.

Vermaak

Achter vliegjes aangaan, jagen, klimmen in de boom, een buiten kat heeft voldoende uitdagingen om zich te vermaken. Kies je ervoor een kat binnen te houden, zorg dat voor genoeg speeltjes, krabpalen en uitdagingen zijn natuurlijke instincten kan voeden.


Territorium

Een kat die ook naar buiten kan heeft een gemiddeld territorium van 8000 m² terwijl een binnen kat ‘slechts’ de ruimte van jouw huis heeft, gemiddeld tussen de 35 en 100 m², een aanzienlijk verschil dus. Buitenkatten bewegen dus alleen al veel omdat ze een heel territorium willen verkennen en bewaken. Er zijn special voedingen die uw dier kunnen ondersteunen.


Vachtverzorging

Binnen katten likken zich gemiddeld 4 uur per dag schoon, hierdoor krijgen ze veel losse haren binnen wat haarballen kan veroorzaken. Doordat een buiten kat veel actief buiten is verliezen zij meer haren die zich niet door het huis verspreiden en besteden ze relatief minder tijd aan het schoonlikken. Hierdoor neemt de kans op haarballen af. Bij een binnen kat is het dus belangrijk alerter te zijn op samengeklitte haren en de vorming van haarballen.

Meer weten over de juiste verzorging voor uw binnen óf buiten kat? Vraag uw dierenarts om advies.