Pas op voor grasaren!

Wat is een grasaar?

Goede vraag! Grasaren, of kruipers, zijn kleine korenhalmen die in het voorjaar en de zomer voorkomen. Bij huisdieren kunnen deze veel problemen veroorzaken.

Je vindt ze aan de toppen van lang, wild gras dat in perkjes, in het veld of zelfs naast je voordeur groeit. Ze kunnen o.a. in het oor, tussen de tenen, in de neus of in het oog terecht komen en daar veel schade aanrichten.

Door de weerhaken van de grasaar blijft hij in de vacht van je huisdier hangen en kan hij als het ware verder de huid in ‘kruipen’. Erg vervelend dus!

Hoe herken ik grasaren bij mijn hond of kat?

Afhankelijk van de plek waar de grasaar is genesteld, laat je dier symptomen zien. 

  • In het oor:
    (Heftig) kopschudden, krabben aan het oor en piepen.
    Met name honden met middellang en lang vacht bij de oren lopen risico om een grasaar in het oor te krijgen. 
  • Tussen de tenen:
    Bijten en likken aan de poot, verdikkingen en/of abcessen, mank lopen. 
  • In de neus:
    Acuut en heftig niezen. 
  • In de keel:
    Hoesten. 
  • In het oog:
    Knijpen met het oog, roodheid, oogontsteking en/of -schade. 
  • In de huid:
    Zwelling en pijn. 

Grasaren, niet voor de poes!

Met name in het oog kan een grasaar veel schade aanrichten. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kan het hoornvlies worden doorboord. Zie je dat je hond of kat met het oog knijpt, maar zie je geen zaden of resten zitten, ga dan toch naar de dierenarts. Het kan zijn dat de aar achter het ooglid is gekropen.

Grasaren in het oor kunnen steeds dieper de gehoorgang inkruipen en zo zelfs het trommelvlies raken. Een grasaar kan ook de huid binnenkruipen. Dit kan vooral bij de tenen gebeuren. De grasaar komt tussen de tenen terecht en kruipt de huid in. De huid kan opzwellen na verloop van tijd en er kan een ontsteking ontstaan die soms verder ontwikkelt tot een abces. Ook kan een fistelopening ontstaan in de huid.

Voor vragen en advies kunt u altijd terecht bij de dierenkliniek

Behandeling tegen grasaren

Afhankelijk van de locatie en ernst van de infectie wordt een behandeling ingezet. Grasaren in het oor of oog worden met een speciale tang verwijderd. Je huisdier kan hiervoor een roesje krijgen. Als het oog te veel is aangetast, kan er een operatie nodig zijn. In het ergste geval is er te veel schade aangericht en moet het oog verwijderd worden.  

Als er een grasaar tussen de tenen van je hond of kat zit, kun je deze zelf voorzichtig verwijderen als je de grasaar nog duidelijk ziet zitten en deze niet te diep in de huid zit. Let goed op dat je de grasaar volledig verwijdert. Laat de dierenarts de grasaar verwijderen als hij te diep in de huid is doorgedrongen.

Hoe voorkomen je grasaren bij jouw huisdier?

Problemen met grasaren kun je niet volledig voorkomen. Je kunt je hond tijdens het wandelen weghouden bij wild gras, maar dit is niet altijd mogelijk. Controleer je hond op grasaren na elke wandeling in de zomermaanden. Controleer je kat regelmatig als hij buiten is geweest, met name als je kat een langere vacht heeft.

Heb je nog vragen over grasaren?

Voor vragen en advies kunt u altijd terecht bij de dierenkliniek. Stel ons een vraag via het contactformulier of bel de dichtsbijzijnde dierenkliniek.

Alle zomer tips & tricks voor jouw huisdier!

Wil jij meer zomer tips & tricks of nieuws uit onze klinieken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wij vertellen o.a. verhalen uit de praktijk, informatie over specifieke onderwerpen die te maken hebben met dieren en dierzorg en wordt u op de hoogte gehouden van acties en relevant diergeneeskundig nieuws.

Schrijf je nu in