In betrokkenheid & deskundigheid

Daarom staan wij 7 dagen per week 24 uur per dag paraat

Oogproblemen

Oog anatomieHet hoornvlies, ook cornea genoemd, is de doorzichtige buitenlaag van het oog. Het bestaat uit meerdere cellagen en heeft een gemiddelde dikte van 1mm.Beschadiging van de cornea komt regelmatig voor. Het paard beweegt zijn hoofd krachtig en snel, waardoor het oog vaak het eerste is dat ergens tegen botst. Een ander probleem is stof of vuil dat in het oog komt. Een mens kan een haartje uit zijn oog gemakkelijk uitvissen, maar dit is voor onze viervoeters wat moeilijker.

oog pusEen klein letsel aan de cornea is vaak onzichtbaar. Als het niet snel en op een gepaste manier behandeld wordt, kan zo'n letsel snel tot een niet-helende, geïnfecteerde ulcer evolueren die zelfs tot het verlies van het oog kan leiden.

Verschillende types bacteriën en schimmels zijn normale bewoners op de cornea. Een infectie gebeurt meestal door invasie van deze micro-organismen in de diepere lagen via een defect aan de oppervlakte.

Wat kan u dan wel aan het paard merken? Meestal houdt het paard zijn oog dicht, zal hij ongemakkelijk zijn in fel licht en zal het aangetaste oog tranen.

Hoe zal uw dierenarts de diagnose stellen van een hoornvliesbeschadiging ?

Oog staarMet het oog op het kiezen van de juiste behandeling zal uw dierenarts eventueel een staal nemen ter hoogte van het letsel. Deze swab of afkrabsel zal helpen bepalen of er bacteriën of schimmels aanwezig zijn en er zal in het labo worden bepaald welke antibiotica best gebruikt kunnen worden.

De heling van de beschadigde cornea gebeurt op twee manieren. De eerste is een migratie van omgevende epitheelcellen, gevolgd door mitose (deling) van deze cellen. De tweede manier is de fibrovasculaire helingrespons. In de normale cornea lopen er geen bloedvaten. Later in het genezingsproces van een ulcer, zullen er kleine bloedvaatjes vanuit de omgevende weefsels (conjunctiva) tot aan het defect groeien. Via het bloed komen er ontstekingscellen en fibroblasten ter plaatse. Die zorgen voor de productie van granulatieweefsel dat het defect zal opvullen. De gemiddelde helingsnelheid van het hoornvlies is 0.6mm/dag. De heling is sneller in de eerste 5-7 dagen, maar vertraagt daarna. Een ulcer met een diameter van 7mm en een diepte van 0.5mm zal na ongeveer 12 dagen geheeld zijn indien infectie vroegtijdig gecontroleerd werd.

De behandeling van een corneaulcer hangt sterk af van de ernst van de beschadiging. Een klein oppervlakkig letsel geneest gemakkelijk indien correct behandeld. Omdat het oog heel gevoelig is, zijn pijnstillers in de eerste instantie altijd aangewezen. Daarnaast zal de dierenarts een antibioticazalf of oogdruppels voorschrijven die meerdere malen per dag in het oog moeten worden gebracht. Algemeen toegediende antibiotica zullen geen effect hebben op een oppervlakkige cornea infectie aangezien er geen bloedvaten ter plaatse aanwezig zijn.

Omdat een ulcus altijd gepaard gaat met een min of meer uitgesproken vorm van uveïtis (ontsteking van meer inwendige delen van het oog) zal het paard waarschijnlijk ook atropinedruppels krijgen. Dit product zal door het openen van de pupil latere vergroeiingen tussen die inwendige structuren voorkomen. Let wel op dat atropine een effect heeft op de motiliteit van het maagdarmstelsel. U moet uw paard dus regelmatig observeren voor koliek.

Uw dierenarts zal een paar dagen na het begin van de therapie het paard controleren. Indien er onvoldoende verbetering geboekt is, zal er dan een agressievere therapie gestart worden.