• Bel ons020 - 482 18 54

Wij zijn open voor alle zorg voor uw huisdier. Lees hier onze volledige maatregelen.​

Hond

Informatie over uw hond

Honden

Inentingen

De inentingen voor de hond zijn bedoeld om weerstand op te bouwen zonder dat uw hond echt ziek wordt. In de meeste gevallen heeft een puppy de eerste inenting al gehad bij de fokker. Daarna komt u bij de dierenarts voor de volgende vaccinaties. Sommige van deze inentingen dienen jaarlijks herhaald te worden, andere vaccinaties krijgt uw hond iedere drie jaar.

De voordelen van vaccineren bij Dierenartsenpraktijk Landsmeer

 • Uw hond bouwt weerstand op tegen besmettelijke ziektes
 • Inentingen in een moderne dierenartsenpraktijk
 • Basis gezondheidscontrole bij iedere afspraak voor inenten

Wilt u meer informatie over het inenten van uw hond? Neem dan contact op met Dierenartsenpraktijk Landsmeer.

Waarom mijn hond vaccineren?

In Nederland komen verschillende besmettelijke hondenziektes voor. In sommige gevallen kunnen deze virussen voor honden levensbedreigend zijn. Tegen een aantal van deze ziektes kunnen we uw hond beschermen met behulp van inentingen. Door deze vaccinaties maakt uw viervoeter antilichamen aan waardoor hij beschermd is tegen virussen en infecties. Zeker als het gaat om ernstige en dodelijke ziektes is het belangrijk om honden goed in te enten. Omdat vaccinaties regelmatig worden herhaald, is het aantal gevallen van hondenziektes in Nederland flink gedaald.

Welke hondenvaccinaties zijn er?

Bij Dierenartsenpraktijk Landsmeer vaccineren we honden tegen de volgende ziektes:

Kernziektes

 • Hondenziekte
 • Besmettelijke leverziekte
 • Parvo

Jaarlijkse vaccinatie

 • Ziekte van Weil

Gelegenheidsinentingen

 • Hondsdolheid
 • Besmettelijke hondenhoest

Het inenten van uw hond tegen de Ziekte van Weil is ook voor u als eigenaar van belang. Deze ziekte is een zogenaamde zoönose. Dit betekent dat de ziekte ook over te dragen is op mensen.

Het is wettelijk verplicht om uw hond te laten inenten tegen hondsdolheid wanneer u naar het buitenland gaat. Daarnaast is het verplicht om uw hond tegen kennelhoest te laten vaccineren wanneer uw hond in een pension gaat logeren of een hondenshow bezoekt.

Vaccinatieschema hond

In onderstaand schema ziet u de momenten waarop u uw hond laat vaccineren.

Ziekte Leeftijd hond
  6 weken 8-9 weken 12 weken 1 jaar
Parvo x x x x
Hondenziekte x   x x
Ziekte van Weil   x x x
Besmettelijke hondenhoest   x   x
Hondsdolheid Vanaf een leeftijd van 12 weken
Tenminste 21 dagen voor vertrek naar het buitenland laten vaccineren

Een volwassen hond heeft na deze vaccinaties jaarlijks nieuwe inentingen nodig. Sommige onderdelen van de ‘grote cocktail’ (hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil) beschermen uw hond langdurig en hoeven daardoor niet jaarlijks herhaald te worden. Afhankelijk van wat nodig is, geven we uw hond tijdens de jaarlijkse controle een kleine of een grote cocktail van inentingen.

Onze klanten krijgen een herinneringskaartje thuisgestuurd zodat zij op tijd een afspraak kunnen maken voor de jaarlijkse vaccinaties.

Afspraak maken bij Dierenartsenpraktijk Landsmeer

Heeft u vragen over de inentingen voor honden of heeft u een puppy aangeschaft die u wilt laten vaccineren? Neem dan contact op met onze praktijk.

Ontwormen

Het ontwormen van uw hond behoort tot de basisverzorging van uw huisdier. Het is belangrijk om uw hond te ontwormen om zowel uw hond als uzelf te beschermen tegen wormen. Ontworm uw puppy regelmatig en houdt dit bij wanneer hij volwassen is. Daarmee houdt u uw hond in goede gezondheid en voorkomt u ziektes.

Het belang van ontwormen

 • Iedere puppy in eerste instantie wormen heeft
 • Het de weerstand van uw hond verhoogt
 • Het zowel uw hond als u en uw gezinsleden beschermt tegen worminfecties

Wanneer u een puppy heeft aangeschaft, kunt u bij Dierenartsenpraktijk Landsmeer kiezen voor een puppyvaccinatiepakket. Met dit pakket wordt uw viervoeter gevaccineerd tegen infectieziektes en ontwormen wij de pup één keer gratis

Waarom moet u uw hond ontwormen?

Alle pups hebben wormen, deze krijgen zij mee van de moederhond tijdens de dracht en ze krijgen wormen binnen door het drinken van moedermelk. Wanneer puppy’s niet ontwormd worden, kunnen ze ernstig ziek worden en een groeiachterstand oplopen. Het is dus belangrijk om uw pup regelmatig te ontwormen en dit bij te houden wanneer hij volwassen is. Voor volwassen honden zijn wormen minder gevaarlijk, maar wel overdraagbaar op mensen. Met name kinderen kunnen gevoelig zijn voor de larven die wormen uitscheiden.

Symptomen wormenbesmetting

Wormen zorgen bij honden voor uiteenlopende klachten. Het hangt af van het type wormenbesmetting en de ernst van de besmetting of de hond klachten krijgt. Bij een milde infectie kan het zijn dat uw hond nergens last van krijgt. Dit is het geval bij een laag aantal spoel-, lint- en zweepwormen. In andere gevallen ontstaan soms de volgende symptomen:

 • Gewichtsverlies
 • Slechte conditie
 • Doffe vacht
 • Anale jeuk
 • Lichte darmklachten

Verder veroorzaken de verschillende soorten wormen diverse klachten:

Spoelwormen

 • Bol buikje (bij puppy’s)
 • Slechte groei
 • Bloedarmoede

Haak- en zweepwormen

 • (Bloederige) diarree
 • Bloedarmoede
 • Gewichtsverlies

Hartwormen

 • Benauwdheid
 • Hoesten
 • Verminderde conditie
 • Gewichtsverlies

Wanneer uw hond likt aan zijn anus, hiermee over de grond schuift of dunne ontlasting heeft, raden wij u aan om contact met ons op te nemen. Het is mogelijk dat uw hond last heeft van wormen, maar deze symptomen kunnen ook wijzen op volle anaalklieren.

Hoe vaak moet u uw hond ontwormen?

U moet een pup meerdere malen preventief ontwormen. De eerste keer ontwormt u een pup wanneer hij een leeftijd heeft van twee weken. Wij raden u aan de puppy's met 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken te ontwormen. Omdat ook volwassen honden risico lopen op een wormenbesmetting, is ons advies om uw hond regelmatig te blijven ontwormen. Idealiter doet u dit vier keer per jaar, oftewel om de drie maanden.

Het beste is om honden te ontwormen met middelen die u bij de dierenarts koopt. Bij ons in de praktijk kunt u middelen voor ontwormen kopen in de vorm van tabletten of een pipet. Deze pipetjes dient u eenvoudig toe in de nek van de hond. U beschermt hem daarmee direct tegen vlooien.

Contact opnemen met Dierenartsenpraktijk Landsmeer

Wilt u meer informatie over het ontwormen van uw hond of heeft uw viervoeter last van symptomen die op deze pagina beschreven staan? Neem dan contact op met Dierenartsenpraktijk Landsmeer.

Vlooien/teken

Voor honden geven wij het advies om iedere maand preventief te behandelen met een anti-vlooien- en –tekenmiddel. Dit kunt u gewoon ophalen bij de balie. Indien u een teek bij uw hond opmerkt en niet weet hoe u die moet verwijderen kan u altijd bellen voor informatie of om te vragen of u even snel mag langskomen om de teek te verwijderen.

Castratie/sterilisatie

Meestal is het niet nodig een reu te castreren. Als uw hond erg dominant is, is castratie een optie om hem rustiger te krijgen, maar het is niet gegarandeerd dat dit het gedragsprobleem verandert. Een ander probleem dat vaak voorkomt bij ongecastreerde reuen is voorhuidontsteking. Dit manifesteert zich als geel-groene afscheiding bij de penis en wordt verholpen door castratie. Soms moet een reu op oudere leeftijd gecastreerd worden wegens prostaatproblemen.

Voor teven zijn de overwegingen anders. Hoe ouder een niet-gesteriliseerde teef is, hoe groter de kans wordt op bijvoorbeeld melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte. Om die kans te verkleinen is het verstandig uw teef op jonge leeftijd te steriliseren. Ons advies is om de sterilisatie drie maanden na de eerste dag van de eerste loopsheid plaats te laten vinden.

Wanneer uw teef last heeft van een vieze uitvloeiing uit de vulva kan het zijn dat zij last heeft van een baarmoederontsteking. Contacteer ons dan zo snel mogelijk voor een afspraak zodat de ontsteking behandeld kan worden.

Blaasontsteking

Wanneer uw hond plots heel vaak kleine hoeveelheden plast of wanneer er bloed bij de urine zit, kan het zijn dat uw hond last heeft van een blaasontsteking. Hiervoor hoeft u in eerste instantie geen afspraak te maken voor het spreekuur. Wanneer u ’s ochtends urine op de praktijk langs brengt hebben de assistentes vaak tijd om de urine meteen te onderzoeken en indien nodig medicijnen mee te geven.

Buitenland

Om met uw hond naar het buitenland te reizen raden wij aan om ruim van te voren contact met ons op te nemen. Dan geven we u een persoonlijk advies, aangezien de regels van land tot land verschillen.

Enkele regels op een rijtje: vanaf 3 juli 2004 moet uw dier voor het vervoer binnen de Europese Unie in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model. Uw dier moet identificeerbaar zijn door middel van een microchip, al volstaat voor sommige landen een identificatie-tatoeage. Alle landen stellen een hondsdolheid (rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, of binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie.

Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft verkregen. Deze test moet vaak ruim voor de geplande vertrekdatum uitgevoerd zijn.

In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aangelijnd en gemuilkorfd zijn van bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn zelfs verboden in Duitsland en Frankrijk.