• Bel ons020 - 482 18 54

Wij zijn open voor alle zorg voor uw huisdier. Lees hier onze volledige maatregelen.​

Kat

Informatie over uw kat

Katten

Vaccineren

Het is aan te raden uw kat jaarlijks te vaccineren. Een kitten heeft op 9 weken en opnieuw op 12 weken een vaccinatie nodig. Hierdoor wordt het kitten beschermd tegen katten- en niesziekte. Wanneer u klant bij ons bent, krijgt u hiervoor iedere keer een herinneringskaartje zodat u tijdig een afspraak kunt maken. Naast de vaccinatie krijgt uw kat dan ook een basisgezondheidscontrole.

Indien u met uw kat naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw kat gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Zie voor verdere informatie het onderdeel over reizen naar het buitenland.

Ontwormen

Een kitten moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat moet al vanaf een leeftijd van vier weken. Een voorbeeld schema voor ontworming van kittens is op een leeftijd van vier en zes weken en daarna op een leeftijd van twee, vier en zes maanden.

Wanneer uw kat dunne ontlasting heeft (al dan niet bloederig) kan dat wijzen op wormen. Wanneer een wormenkuur in eerste instantie bij uw volwassen dier niet helpt, is het verstandig de kuur na drie weken te herhalen. Ook volwassen katten lopen een risico op een wormenbesmetting, daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen. Ons advies is om dat vier keer per jaar te doen (om de drie maanden).

Vlooien/teken

Voor katten geven wij het advies om iedere maand preventief te behandelen met een anti-vlooienmiddel. Dit kunt u gewoon ophalen bij de balie. Indien u een teek bij uw kat opmerkt en niet weet hoe u die moet verwijderen kan u altijd bellen voor informatie of om te vragen of u even snel mag langskomen om de teek te verwijderen.

Castratie/sterilisatie

Katers kunnen vanaf de leeftijd van vijf tot zes maanden vruchtbaar zijn. Zodra uw kater gaat sproeien, adviseren wij hem te laten castreren. Wij geven het advies uw kater te castreren wanneer hij zes maanden oud is.

De krolsheid van een poes kan vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden optreden, maar begint meestal pas na zeven à acht maanden. Om een ongewenst nestje te voorkomen, is het verstandig uw poes voor de eerste krolsheid, ongeveer op een leeftijd van zes à zeven maanden, te laten steriliseren. Als uw poes niet buiten komt en geen ongecastreerde kater als maatje heeft, dan kunt u ook de eerste krolsheid afwachten.

Blaasontsteking

Wanneer uw kat plots heel vaak kleine hoeveelheden plast of wanneer er bloed bij de urine zit, kan het zijn dat uw kat last heeft van een blaasontsteking. Wanneer u ’s ochtends urine op de praktijk langs brengt hebben de assistentes vaak tijd om de urine meteen te onderzoeken en indien nodig medicijnen mee te geven.

Wanneer uw kater vaak naar de kattenbak gaat en duidelijk probeert te plassen maar daar niet of slechts in geringe mate in slaagt kan het zijn dat hij verstopt zit. Dit kan betekenen dat er blaasgruis in de urinebuis vast is komen te zitten die de urine tegenhoudt. Aarzel in dit geval niet om contact op te nemen met de praktijk want dit is een spoedgeval!

Buitenland

Om met uw kat naar het buitenland te reizen raden wij aan om ruim van te voren contact op te nemen. Dan geven we u een persoonlijk advies, aangezien de regels van land tot land verschillen.

Enkele regels op een rijtje: vanaf 3 juli 2004 moet uw dier voor het vervoer binnen de Europese Unie in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model. Uw dier moet identificeerbaar zijn door middel van een microchip, al volstaat voor sommige landen een identificatie-tatoeage. Alle landen stellen een hondsdolheid (rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, of binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie.

Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw kat inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft verkregen. Deze test moet vaak ruim voor de geplande vertrekdatum uitgevoerd zijn.