• Bel ons020 - 482 18 54

Vaccinaties

We weten allemaal dat vaccinaties de gezondheid van jouw huisdier beschermen. Maar wat is het nu precies, hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk? Wij leggen het je uit naar aanleiding van de meest gestelde vragen.

Wat is een vaccinatie precies?

Een vaccinatie helpt het lichaam van jouw huisdier beschermen tegen, vaak dodelijke, virussen en bacteriën. Het vaccin is gemaakt van een hoeveelheid van het onschadelijk gemaakte virus of bacterie en wordt doormiddel van een, geheel pijnloos, spuitje toegediend.

Hoe werkt het?

Omdat het virus in de vaccinatie is bewerkt is het niet langer schadelijk maar zet het enkel het lichaam aan tot het aanmaken van antilichamen. Komt jouw huisdier daarna in aanraking met het daadwerkelijke virus dan kan het afweersysteem met behulp van de antilichamen het virus uitschakelen en blijf jouw dier gezond.

Waarom is het zo belangrijk voor jouw huisdier?

In ons land komen verschillende besmettelijke en levensbedreigende ziekten voor. De een komt zelden voor terwijl anderen regelmatig optreden. Zeker waar het om een ernstige en vaak dodelijke ziekten betreft is het belangrijk om narigheid te voorkomen en jouw huisdier hiertegen te beschermen. Zo helpt je niet alleen de gezondheid van jouw huisdier te verbeteren maar ook van jezelf, want vaak zijn de ziekten uiterst besmettelijk.

Verplicht of niet verplicht?

Normale vaccinaties zijn niet verplicht: je doet het om jouw huisdier leed te besparen en andermans dieren niet in gevaar te brengen. Er zijn echter uitzonderingen. Breng je jouw huisdier, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, naar een pension dan zal een correcte vaccinatie geëist worden omdat jouw huisdier met veel andere dieren in aanmerking komt. Ook wanneer je samen met jouw hond naar een camping of het buitenland gaat is een rabiësvaccinatie verplicht.

Zijn er bijwerkingen?

In de regel wordt jouw huisdier niet ziek van de vaccinatie. In zeldzame gevallen kan jouw huisdier zich een paar dagen ‘niet lekker’ voelen. Door het prikkelen van het afweersysteem kan een ziekte die al aanwezig maar onderdrukt werd de kop op steken of kan er een overgevoeligheid reactie plaatsvinden, maak in dat geval altijd een afspraak met de dierenarts.

Wanneer moet een vaccinatie worden toegediend?

De werking van de inenting verminderd door de tijd, het is daarom belangrijk om jouw huisdier, jong of oud, jaarlijks in te enten. Tijdens een vaccinatie is het belangrijk dat jouw huisdier gezond is, een vaccinatie vergt immers een actief afweersysteem om antistoffen te kunnen maken, bij iedere inenting zal er daarom ook een gezondheidscontrole uitgevoerd worden.

Hoe zit het met mijn huisdier?

Wanneer je een nieuw huisdier aanschaft is het goed om te weten of deze is ingeënt. In de meeste gevallen is dit al gebeurd bij de fokker of dierenwinkel. Iedere inenting wordt geregistreerd in een boekje, wanneer deze dus niet aanwezig is kunt je er vanuit gaan dat er, ondanks eventuele toezeggingen, geen vaccinaties zijn uitgevoerd. Natuurlijk heeft ieder huisdier een andere vaccinatie nodig, bezoek onze pagina’s om te kijken hoe Dierenartsenpraktijk Landsmeer jouw hond (pup), kat (kitten) of konijn beschermen of vraag om advies.